Polonya`da neden yurtta kalıyoruz?

Polonya`ya gelme niyetindesiniz ve yurtta kalmakta kararsız mısınız? Peki, neden yurtlarda kalıyoruz, neden ev tercihi ilk tercihimiz değil?
Üniversite döneminde akla gelen ilk konaklama şekli yurtlar oluyor ve aranızdan birçoğu “Aga önce yurtta kalırım, sonra kafa dengi bir arkadaş bulur, bir kaç ay sonra eve çıkarım” dedi, böyle diyenlerin hepsine de buradan kocaman selam gönderiyoruz. “Yalnız değilsiniz” 🙂
Bu yazıda “yurtları en ince detayına kadar inceledik işte görüntüler!” gibi bir içerik beklemeyin. O yazı daha sonra gelecek, daha var ona.
Polonya`ya geldiğimizde yurtta kalmak zorunda miyiz, neden eve çıkmıyoruz? Polonya`ya geldiğinde yurtta kalan Harry Potter ve arkadaşlarının yurt tercihinin nedenlerini tespit etmeye başlayalım.
Kara kaşına, kara gözüne hasta olmadığımız yurtların tercih sebebimiz olmasının birkaç sebebi var.
1) Düşük maliyet ilgimizi çekiyordur.
Eve çıkmak istiyoruz fakat stüdyo daireyi kiralayabilecek bütçemiz yok.
2) Ev tutacak yetkinliğimiz olmayabilir.
Para var ama o ev nerede bulunur, nasıl tutulur fikrimiz yok.
3) Eve beraber çıkacak kimse yoktur.
Bir ev için olmasa da, bir oda için bütçemiz var fakat bu sefer de ortada eve çıkabilecek kadar tanıdığımız kimse yok.
4) Yurtta kalmanın avantajlarının farkındayızdır.
Aksi durumların söz konusu olduğu durumlar olsa da, okuldan arkadaşlarınız ile beraber yaşamanız ders çalışma ve derslere gitme gibi konularda motive edicidir. Uluslararası arkadaş çevresiyle iç içe olmanız, dil yeteneklerinizi daha hızlı geliştirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca arkadaşlarınızla yurt hayatını eğlenceli bir hale de getirebilirsiniz.
Son olarak, yeni geldiğiniz bir ülkede daha çok ve daha kolay arkadaş edinmeniz için yurt tercihi eve nazaran daha avantajlı elbette ki.
Bu maddeleri etkileyen temel nedenleri kısaca irdeleyelim.
1)Ev tutma maliyetleri
Varşova Polonya`nın en pahalı şehirlerinden biri hatta en pahalısı diyebiliriz. Şehir merkezinde ya da merkez çevresi bir mahallede bir stüdyo daire için vereceğiniz ortalama kira 1800 lira.
Oda kiraları da muhite göre değişiklik göstermekte. Varşova merkezi için tek kişilik oda kiraları 650 ile 1100 lira arasında diyebiliriz. Eğer odanızı paylaşmak isterseniz 450-500 lira gibi seçenekler de karşınıza çıkabilir.
Şimdi tüm bu rakamları karşımıza alıp baktığımızda, 350-700 lira arasında değişen yurt ücretlerinin tercih sebebi olması oldukça mantıklı.
Farklı şehirlerdeki ev kiraları Varşova`ya nazaran düşük olacaktır ancak yurt ücretleri yine de cazibesini korumaya devam edecektir.
2)Ev tutma zorluğu
Tutacağınız evin fiyatını etkileyen durumlardan biri de sahibinden mi yoksa emlakçıdan mı evi tutacağınız. Olayımız evi çok para kaptırmadan tutmaksa, “sahibinden” seçeneği tercihimiz olmalı.
İlk zamanlarınızda Lehçe bilmiyor olacaksınız. Ev sahiplerinin “İngilizce” bilmiyor ya da yabancılara karşı ön yargılı olma ihtimali gibi durumlar da söz konusu olacak ve sizin bu problemleri aşmanız ya da alternatif seçenekler türetmeniz gerekecek.
Ev ilanlarının verildiği siteler ve sayfalardan haberdar olmayabilirsiniz. Bunlar hakkında detaylı bir yazı yazacağımızın haberini de vermiş olalım.
Şehrin hangi bölgelerinin yaşam koşullarının daha iyi olduğunu bilerek tercih yapmak en doğru yöntem olacaktır. Bu konuya hâkim olmanız zaman alacaktır.
Aradığınız evi bulsanız “ “’czynsz’ ne olaki ya da faturalar dâhil mi hariç mi? “ gibi bir çok farklı sorunsal karşınıza çıkacaktır.
3) Ev arkadaşı arıyorum!
Eve çıkacak arkadaş seçimi önemli bir faktör. Bu konuda güzel haberlerden biri, seçeneklerinizin sadece tanıdığınız arkadaşlarınızla sınırlı olmaması. Polonya`da bir çok kişi evlerini oda oda kiraya veriyor. Bu onlar için karlı olduğu kadar, ev arkadaşı bulma mecburiyetinizi ortadan kaldırdığı için size de bir odaya çıkma imkanı sağlıyor.
Baktığınız evlerde, genelde ”olası” ev arkadaşınız da evde olacaktır. Seçiminizi yaparken ilk izlenim yapmayı unutmayın. Evi tuttuğunuzda, ev arkadaşlarınızla muhatap olmak istemiyorsanız ya da onlar (ya da o) arkadaş canlısı insanlar değilse, yaşadığınız süre içerisinde birbirinize tahmin ettiğiniz kadar müdahil olmayacaksınız. Çoğunlukla ”birlikte yaşama” nın farkında olan insanlara denk geleceksinizdir. Tabi siz de bu bilinçle davranmaya özen gösterin
“Nasıl eve çıkarım?” yazısını da çok yakında hazırlama gayretinde olacağız.
Ne derler bilirsiniz.
İnsanın evi gibi yok. 🙂
yurtlar ve ev maliyetleri hakknda bilgi için teşekkürler soruma gelirsek ben bu sene eylül ayının sonunda varşovaya okumaya gideceğim başvurularım vb herşey tamam lakin başvuru vize ve bunun gibi işlemleri aracı şirketlerle değilde kendim yaptım bu yüzden yurtlar hakkında pek bir bilgim yok bu konuda yardımcı olma imkanınız varmı ?
hangi okula yazıldınız? gittiğiniz okulun muhtemelen yurdu vardır ve bunun için okulla iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Yanıt alamazsanız biz okulla iletişim kuralım.